Házassági szerződés - Igen vagy Nem?

2018.02.03

Sokan idegeskednek a házassági szerződés kötéstől, hiszen még él a tévhit, hogy, akik aláírnak egy vagyonjogi megállapodást, azok nem bíznak meg egymásban.

Mit jelent a házassági szerződés?

A házassági vagyonjogi szerződés nemes egyszerűséggel rögzíti azt, hogy a felek, hogyan rendelkeznek vagyonukról, amelyet így, egy válás esetén egyszerű kimutatni. A szerződéskötés előtt érdemes tisztázni néhány alapfogalmat is. Mi számít közös vagyonnak? Az, amit a házaspár együtt vagy külön szerzett, azaz példuál mindkét fél fizetése. Továbbá, a különvagyon haszna, ami egy különvagyoni lakás esetében, hogyha kiadják azt, a lakás díját jelenti. A különvagyon pedig az, ami a házasság előtt már megvolt- elsősorban vagyontárgyak. Az emberek fejében még élhet az a tévhit, hogy 5 év házasság után a vagyontárgyak közössé válnak. Ez részben igaz, de le kell szögezni, hogy csak a mindennapos, közösen használt eszközök válnak közös vagyontárgyakká. Szóval, a lakás nem, míg a laptop vagy a telefon közös lesz.

Mikor indokolt szerződést kötni?

A mai világban az elszomorító válási statisztikák és az egyre idősebb korban házasódók is elegendő indokot jelentenek az óvatosságra és a házassági szerződés megkötésére. Ha az egyik fél már elvált és újraházasodik, vagy ha túl nagy a partnerek közötti vagyoni különbség, akkor főként ajánlott a szerződés aláírása. Érdemes azoknak is megállapodniuk, akiknek több partnertől származó gyermekeik vannak és azoknak is, akik társasági részesedéssel rendelkeznek. 

Hogyan beszéljetek róla?

Sokan azt gondolják, hogy egy ilyen vagyonjogi szerződés aláírása a bizalmatlanságot jelenti. Ezt az állítást itt az idő, hogy megcáfoljuk, hiszen sokkal inkább a felelősségteljes gondolkodás és a tudatos tervezés meglétét jelenti - ami nagyon is előnyös egy házasság során.

Felhozni lehet , hogy ciki először, főleg, ha a partnered nem gondol ennyire előre, de az az igazság, hogy jobb, ha legalább az egyik fél a jövőbe tekint és gondosan megtervez mindent, mintha egyikőtök sem hozná fel a témát. Az, hogy beszéltek róla, nem jelenti azt, hogy rossz vége lesz a házasságotoknak vagy, hogy nem bíztok meg egymásban, csupán megszünteti egy vitákkal és pereskedéssel teli helyzet eshetőségét.

Gondoljatok arra, hogy mielőtt utazás előtt biztosítást köttök, akkor sem egyből arra gondoltok, hogy eltörik a gerincetek szörfözés közben egy zátonyra csapódva, majd felfal egy cápa. Csupán óvatosnak kell lenni, nehogy valami baj történjen - és ez az élet minden területére igaz.