Ültetési Rend

2017.12.10

Az ültetési rend megtervezése fontos része az esküvőszervezésnek. A jó ültetési rend gondoskodik arról, hogy a vacsorán minden vendég jól érezze magát, és minden zökkenőmentesen menjen.

Akár 40, akár 200 vendégetek van, fontos kialakítani a vacsorán az ültetési rendet. Érdemes ezt végigbeszélni és szánni rá egy kis időt, hogy megtervezzétek. Nincsen erre szabály, de vannak bizonyos szempontok, amelyeket érdemes figyelembe venni. Az első kérdés, hogy az ismerősök egy asztalnál üljenek-e vagy keveredjenek a vendégek, méghozzá a vőlegény a menyasszony vendégeivel. Erre kifejezetten jó ötletnek tartom, ha egy középutat választotok, akár kettesével, akár négyesével ültetitek az ismerősöket, így egy-egy asztalnál mindenkinek lesz ismerőse.

Ha beérkeztek a válaszkártyák, rögtön kezdhetitek tervezni az ültetési rendet, de hagyjatok benne némi rugalmasságot, hogy az esetleges lemondások, változások is meg tudjanak jelenni.

Az ültetési rend megtervezésekor érdemes figyelni néhány alapszabályra, hagyományra.
- A vendégeket rokonsági fokuk alapján ültetik az ifjú párhoz. Azaz minél közelebbi rokon, annál közelebb ülnek.
- A hölgy vendégeket az illem szerint a kísérőik jobb oldalára kell ültetni.

Egy dolog egészen biztos Ti a főasztalnál foglaltok majd helyet. A főasztal ültetési rendjéről itt olvashattok:

 A vendégeiteket az alábbi módokon ültethetitek le:

- A nagyobb hangú, bulizósabb vendégeknek amennyire lehet elszórva találjatok helyet. Az ő lendületük így több helyen segít a hangulatot felfokozni.

-  A kevésbé bulizós, szótlanabb vendégeket ne egy kupacba ültessétek. Így őket is könnyebben magával ragadja majd a mellettük ülők hangulata.

- Lehetőleg egy férfi és egy nő legyen a sorrend.

Érdemes az esküvőre meghívott gyerekeket is egymás közelében leültetni, esetleg akár egy külön gyerekasztalhoz, gyereksarok kialakításával. Garantáltan nagyon élvezik majd, ha kifejezetten az ő igényeik szerint terített asztalnál, apró ajándékok birtokában tölthetik el a vacsora idejét.

Ha van rá mód a szingli barátokat ültessétek egymás mellé. Hátha pont a Ti esküvőtökön találják meg szerelmüket!

Ne csak a közvetlen asztalszomszédra figyeljetek! Arra is legyetek tekintettel, hogy kik fognak szemben ülni.

- Gondoljatok ez esküvőtökön dolgozó emberekre is (vőfély, esküvőszervező, fotós, videós, zenekar, DJ). Őket is meg kell vendégelni. De természetesen az ő asztaluk lehet kicsit félreesőbb helyen is.

Tanácsomat megfogadva jó munkát kívánok!

Wonderfulweddings